Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΛΑΜΙΩΤΙΚΟΙ

Φυτίνη 200γρ
Καθαρό λιώμενο βούτυρο 200γρ  ,
Ζάχαρη  κρυσταλιζέ 1/2 ποτήρι νερού
Ζάχαρη  άχνη 1/2 ποτήρι νερού  (για το μείγμα) και 300γρ (για πασπάλισμα)
Κρόκος αυγού 1
Αμμωνία 1 φακελλάκι
Αλεύρι  1 κιλό
Ούζο 1 ποτηράκι του καφέ
βανίλια 1 φακελλάκι
αμύγδαλα 1 φλυτζάνι του τσαγιού
ανθόνερο

 
Ο τρόπος με τον οποίο σου δίνουν οι άνθρωποι τις συνταγές, φέρνει στο φως πτυχές του χαρακτήρα τους. Άλλοι άνθρωποι είναι πολύ δοτικοί και επικοινωνιακοί και άλλους αναγκάζεσαι να τους ρωτάς επί χρόνια, για να εκμαιεύσεις σιγά-σιγά και ένα-ένα τα υλικά και μετά να σκεφτείς και μόνο σου τι επιπλέον μαγειρικό κόλπο χρειάζεται, για να βγει η συνταγή αυτή ως έχει.
 
(Θα θυμάστε  από την Πολίτικη κουζίνα την ανταγωνιστική ξαδέρφη, που μαγείρευε καλύτερα από όλες τις άλλες, αλλά και ταυτόχρονα τις σαμποτάριζε, για να μην μάθουν την τα μυστικά της κουζίνας της...)
 
Την συνταγή αυτή μου την έδωσε όπως πιάσαμε κουβέντα μια πολύ καλή κυρία Λαμιώτισσα στην καταγωγή, ένας πολύ ανοιχτός και γλυκός άνθρωπος, όπως μου έδωσε την εντύπωση, όταν ήμασταν μέσα στο λεωφορείο από την Ομόνοια ανεβαίνοντας την Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Ξεκινάμε με τα εξής υλικά:  200γρ  φυτίνη, 200γρ καθαρό λιώμενο βούτυρο, 1/2 ποτήρι ζάχαρη  κρυσταλιζέ και 1/2 άχνη, μαζί  με ένα κρόκο αυγού. Αυτά τα υλικά τα χτυπάμε για μισή ώρα. Στη συνέχεια, διαλύουμε σε ένα φλυτζανάκι του καφέ με ούζο  ένα φακελλάκι αμμωνία. 
Σε όλα αυτά ρίχνουμε  τμηματικά το αλεύρι και λίγη βανίλια και ανακατεύουμε να γίνει μια μαλακή ζύμη, που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Καβουρδίζουμε ένα φλυτζάνι τσαγιού ασπρισμένα και ψιλοκομμένα αμύγδαλα  και τα ρίχνουμε στην ζύμη που συνεχώς ζυμώνουμε.
Τα αφήνουμε  για μισή ώρα  και αφού στρώσουμε στο ταψί λαδόκολλα,  πλάθουμε  σε σχήμα φεγγαριού τους κουραμπιέδες και τους  ψήνουμε στην μεσαία σκάλα στους 180 0C μέχρι να πάρουν χρώμα.
Όταν βγουν τους ραντίζουμε με ανθόνερο και τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Καλή εξάσκηση μιας και οι γιορτές οι πλησιάζουν....

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου