Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Προετοιμασία για 12/μηνο Μνημόσυνο

Υλικά
Στάρι 3Α
Ζάχαρη άχνη
Ζάχαρη Κρυσταλλική
Σουσάμι κοπανισμένο και ελαφρά καβουρδισμένο
Αμύγδαλα
Σταφίδες ξανθές
Ρόδι 
Γαρύφαλλο
Καρύδια κοπανισμένα
Κανέλα
Μαϊδανό
Τριμμένο παξιμάδι
Κουφέτα/πέρλες


Σήμερα πριν ένα χρόνο έχασα τη μητέρα μου. Κατέβηκα λοιπόν στην Άρτα αυτές τις μέρες για να κάνω το Ετήσιο Μνημόσυνο. Μαζευτήκαμε με όλες τις γειτόνισσες και τους κοντινούς συγγενείς, για να φτιάξουμε τα Κόλλυβα. Αυτήν την εικόνα θέλω και εγώ να σας μεταφέρω, για να τιμήσω και εγώ τη μητέρα μου.

Το Ετήσιο Μνημόσυνο είναι απαραίτητο και επιβάλλεται από την Εκκλησία μας. Το ετοιμάζουμε την παραμονή της Κοιμήσεως του θανόντος και λειτουργείται την επομένη στο μνήμα. 
Ένα άτομο αναλαμβάνει το φτιάξιμο  και την παρασκευή του μίγματος και άλλο ένα άτομο παραδοσιακά βοηθάει μαζί  στο στόλισμα του δίσκου (κεντίστρα ή στολίστρα).

Τα Κόλλυβα

Όπως πολλοί θα έχετε δει τα κόλλυβα αποτελούνται από βρασμένο στάρι, στολισμένο με ζάχαρη και ξηρούς καρπούς, που προσφέρονται στα Μνημόσυνα.

Παίρνουμε 1kg στάρι και το βάζουμε για δύο ώρες στο νερό.
Μετά μαζί με το νερό αυτό, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και το βράζουμε ώστε να πάρει 2-3 χόχλους. Το σκεπάζουμε με μια κουβέρτα για περίπου 1 ώρα, για να χουχουλιάσει. Την ώρα αυτή θυμιατίζουμε και κάνουμε τρεις φορές το σταυρό μας. 

Χύνουμε αυτό το νερό και αφήνουμε για λίγο το στάρι σε ένα σουρωτήρι. Παράλληλα ξαναβράζουμε στην κατσαρόλα καινούργιο νερό, στο οποίο ρίχνουμε το στάρι. Το νερό πρέπει να είναι αρκετό και ζεστό και το αφήνουμε μέχρι να ξαναπάρει άλλους 2-3 χόχλους. 
Σε ένα τραπέζι στρώνουμε λευκά καθαρά τραπεζομάντηλα και ρίχνουμε το στάρι, για να στεγνώσει. Από πάνω ρίχνουμε και άλλο λευκό καθαρό σεντόνι.
Αφού στεγνώσει μετά από λίγες ώρες, βάζουμε το δίσκο, που θα γίνει το Κόλλυβο, στον οποίο βάζουμε μια κεντητή χάρτινη δαντέλα.

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το στάρι, την κανέλα, όλα τα υλικά εκτός από τη ζάχαρη και τα κουφέτα. Τα ανακατεύουμε σιγά σιγά και γίνεται ένα μείγμα. 
Μόλις το μείγμα είναι έτοιμο, κάνουμε τρεις φορές το σταυρό μας πάνω από το  δίσκο. Μετά παίρνουμε τρεις κουταλιές και ρίχνουμε στο δίσκο, λέγοντας "Κύριε Ιησού Χριστέ, ανάπαυσον τον/η δούλον/η σου" 

Μετά έρχεται η κεντίστρα, η οποία παίρνει μια κόλλα χαρτί και πιέζει το στάρι. Ρίχνει ζάχαρη κρυσταλλική πρώτα και πιέζει, ώστε η επιφάνεια να είναι λεία. Η ζάχαρη θέλει προσοχή σε αυτό το σημείο. Εάν είναι περισσότερη θα σκάσει, αν είναι λιγότερη, θα γίνει υγρή. 
Μετά την ζάχαρη την κρυσταλλική, η κεντίστρα ρίχνει ζάχαρη άχνη, απλώνοντας την μαλακά προσπαθώντας η επιφάνεια να είναι όσο το δυνατόν πιο λεία.
Από πάνω, στη μέση ακριβώς, σχηματίζει ένα σταυρό είτε με επιπλέον ζάχαρη άχνη ή με κουφέτα, πέρλες, σταφίδες και αμύγδαλα. Μέχρι να τελειώσει το στόλισμα, όλοι όσοι είναι γύρω κάνουν ησυχία.

Στο τέλος, λένε όλοι "Αιωνία του η μνήμη, ο Θεός ας τον/την αναπαύσει"

Την άλλη μέρα, με το χτύπημα της καμπάνας τα Κόλλυβα μεταφέρονται στην Εκκλησία με μια λαμπάδα μεγάλη με μωβ κορδέλα. Βάζουμε τη φωτογραφία του εκλιπόντος πίσω από το στάρι, με ένα βάζο λουλούδια, το λειτουργεί ο παπάς και κάποιος πηγαίνει να ανάψει το καντήλι στο μνήμα και να το θυμιατίσει. Εκεί διαβάζεται το Τρισάγιο από τον παπά και γίνεται η Μνημόνευση του νεκρού και όλων των κεκοιμημένων συγγενών του. 

Μετά πάνε όλοι και πίνουν καφέ, σπιτική λεμονάδα και θυμούνται το νεκρό. 

2 σχόλια:

  1. O Θεός να τη φροντίζει εκεί ψηλά Φεβρωνία μου κι αυτή να φροντίζει εσάς!Πάρα πολύ ωραία η εθιμοτυπική σου περιγραφή.Περιμένουμε και πασχαλινά έθιμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή