Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Πασχαλινά κουλουράκια και κουτσούνες της κυρα-Δήμητρας, Άρτα 1975

Υλικά
400γρ φυτίνη
250γρ βούτυρο καθαρό λιωμένο
12 αυγά
500γρ ζάχαρη
2 βανίλιες
2 κουταλιές baking Powder
1 αμμωνία
1 ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκάλι
2kg περίπου αλεύρι
γαρύφαλλα/αστεροειδής γλυκάνισος


Η κυρά-Δήμητρα είναι μια γυναίκα που γεννήθηκε στο Κομμένο της Άρτας και έζησε τη σφαγή του 1943. Έχασε όλη της την οικογένεια και μεγάλωσε με συγγενείς της.
Είναι μια γυναίκα ευγενική, απλή, πρόθυμη, μια καλή γειτόνισσα και πολύ καλή μαγείρισσα.  Είναι παντρεμένη με τον κυρ-Ηλία πάνω από 50 χρόνια.
Τα κουλουράκια, μου τα έμαθε εκείνη, όταν ήμουν ακόμα κορίτσι. Συναντιόντουσαν με τη μάνα κοντά στο Πάσχα και φτιάχναν τα κουλούρια και τις κουτσούνες. Η κουτσούνα είναι κουλουράκι, είτε αγοράκι είτε κοριτσάκι, το οποίο το έδιναν στα παιδιά όταν έρχονταν και λέγαν το Λάζαρο, στην Άρτα.


Εκτέλεση
Σε μία λεκάνη βάζουμε το βούτυρο με τη φυτίνη και τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε με το μίξερ, μέχρι να ασπρίσουν. Ρίχνουμε τους κρόκους των αυγών και συνεχίζουμε το χτύπημα. Στύβουμε ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλια και ρίχνουμε μέσα στο χυμό την αμμωνία. Την ώρα που ρίχνουμε την αμμωνία, έχουμε το ποτήρι πάνω από τη λεκάνη, γιατί φουσκώνει όταν τα ανακατέψουμε και αμέσως το ρίχνουμε μέσα στο παραπάνω μείγμα.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τις δύο βανίλιες και δύο κουταλιές baking Powder.
Τα ασπράδια των αυγών, τα χτυπάμε μαρέγκα και τα ρίχνουμε στο μείγμα.
Αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, ώστε να πλάθεται και να ξεκολλάει από τη λεκάνη η ζύμη. Όταν ζυμωθούν, αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για κάποιες ώρες μέχρι μία νύχτα.

Μετά βγάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Παίρνουμε ένα ταψί, το αλείφουμε με βούτυρο και πλάθουμε διάφορα σχέδια με κουλουράκια.
Στις κουτσούνες, χωρίζουμε το ποδαράκια στα αγοράκια, ενώ τα κοριτσάκια, τα φτιάχνουμε τριγωνικά σαν να φοράνε φόρεμα. Βάζουμε γαρύφαλλα στα μάτια και στο στόμα, ενώ για στολισμό στο φόρεμα της θηλυκής κουτσούνας, βάζουμε στο πάνω μέρος έναν αστεροειδή γλυκάνισο.

Τα ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινήσουν. Τις κουτσούνες, μπορούμε να τις τυλίξουμε με ζελατίνη, για να μην ξεραίνονται, μέχρι να της προσφέρουμε στα παιδιά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου