Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Τα αμυγδαλωτά του γάμου

Υλικά

Για τα αμυγδαλωτά
2  φλυτζάνια τσαγιού αμύγδαλα, ασπρισμένα και κοπανισμένα
3 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη άχνη (για τη γέμιση)
500γρ. ζάχαρη άχνη (για πασπάλισμα)
1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού
1 ασπράδι αυγού
ανθόνερο
1 βανίλια

Για  το σιρόπι
1 φλυτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
1 φλυτζάνι νερό


Τα έθιμα του γάμου είναι διαφορετικά από περιοχή σε περιοχή. Τα γλυκά, που θα σας περιγράψω σήμερα, τα προσφέραμε στους καλεσμένους, που 'ρχονταν στο σπίτι να δουν τη νύφη την ώρα που στολιζόταν. Έξω από το σπίτι 'παιζαν τα κλαρίνα, με  γονείς, συγγενείς και φίλους, να χορεύουν για τη χαρά της κοπέλας, την οποία θα συνόδευαν στην Εκκλησία. 

Εκτέλεση
 
Αρχικά φτιάχνετε  το σιρόπι. Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό για 10-12΄. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.
 
Στη συνέχεια, μέσα στο σιρόπι, ρίχνετε την αμυγδαλόψιχα, τη ζάχαρη άχνη, το χυμό λεμονιού και το ασπράδι του αυγού (αχτύπητο), ώστε να γίνουν ένα μείγμα. Στο μείγμα αυτό, όταν το ζυμώνετε, ρίχνετε λίγο ανθόνερο, ώστε η ζύμη να είναι εύπλαστη.
 
Ύστερα, παίρνετε μικρές ποσότητες από το μείγμα και τις πλάθετε την καθεμία σε σχήμα αχλαδιού.
 Ραντίζετε όλα τα "αχλαδάκια" με το υπόλοιπο ανθόνερο και μετά τα πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη, στην οποία έχετε προσθέσει λίγη βανίλια για άρωμα.







1 σχόλιο: