Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Μουστοκούλουρα

Αθηναϊκή Συνταγή από το 1939 

αλεύρι αδύνατο 1 οκά
ζάχαρη 100 δράμια 
πετιμέζι ή μέλι 50 δράμια
σόδα 8 δράμια
αμμωνία 6 δράμια
λάδι 50 δράμια
πορτοκαλάδα 1/2 ποτήρι
γαρύφαλλα
κανέλλα
νερό
 
100 δράμια=320 γρ.
1 οκά=1.280 γρ.
 
Τη συνταγή αυτή μου τη διηγήθηκε μια φίλη παλιά Εξαρχιώτισσα, όπως καθόμασταν στη βεράντα του σπιτιού της στην Καλλιδρομίου κοντά στο σημείο που γυρίστηκε η περιβόητη σκηνή "Φύγε, Στέλλα, κρατάω μαχαίρι..."
 
 
 
Μας είχε προσφέρει αυτά τα κουλουράκια μια Κυριακή πρωί στο σπίτι της, τον Νοέμβρη μήνα, μαζί με παραδοσιακό ελληνικό καφέ στη χόβολη και λίγο λικέρ βύσσινο.
 
Τα είχε παρασκευάσει την προηγούμενη μέρα με τον ακόλουθο τρόπο, όπως μας είχε πει:
 
Χτυπάμε 50 δράμια λάδι με 100 δράμια  ζάχαρη, για να ασπρίσει.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε μισό ποτήρι χυμό πορτοκαλιού και διαλύουμε μέσα στο μίγμα 8 δράμια σόδα, 6 δράμια αμμωνία.
Ρίχνουμε 50 δράμια πετιμέζι ή μέλι και ακολούθως βάζουμε 1 οκά αλεύρι αδύνατο, τμηματικά, μέχρι να αρχίσει να γίνεται ζύμη.
Βάζουμε μετά ένα κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένα κανελλογαρύφαλλα.
Εάν η ζύμη είναι πηχτή, ρίχνουμε το ανάλογο νερό μέχρι η ζύμη να αρχίσει να πλάθεται.
 
Αφήνουμε μετά τη ζύμη τρεις ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να φουσκώσει.
Έπειτα ανακατέβουμε  τη ζύμη και πλάθουμε στρογγυλά ένα-ένα τα κουλουράκια μας. Παλιά τα βάζανε στις λαμαρίνες και τα πηγαίνανε στο φούρνο της γειτονιάς, σήμερα όμως τα ψήνουμε στη μεσαία σκάλα στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου