ΥΛΙΚΑ
3 Χούφτες φλούδες πορτοκάλια μέρλιν η φλούδες μανταρινιών
3 Χούφτες φλούδες πορτοκάλια μέρλιν η φλούδες μανταρινιών
1 φλυτζάνι ζαχαρι
1/2 κιλό ούζο
ΣΙΡΟΠΙ
1/2 κιλό ζάχαρι
3 ποτήρια νερό
Κανελογαρύφαλλα
Ένα ποτό που έχω πάντα στο σύνθετο μου λόγω καταγωγής, είναι το λικέρ πορτοκάλι. Για όσους αγαπάνε τη μυρωδιά του πορτοκαλιού, αλλά και τις γλυκές γεύσεις το λικέρ αυτό θα σας συναρπάσει...
Τα πρώτα υλικά τα βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο με πλατύ στόμιο, το οποίο το σκεπάζουμε με ένα τούλι σφιχτά δεμένο και το αφήνουμε για μια εβδομάδα σε ένα μέρος, που να το βλέπει ο ήλιος.
Την επόμενη εβδομάδα φτιάχνουμε το σιρόπι, για 5 λεπτά βράζουμε την ζάχαρη , το νερό και τα κανελογαρύφαλλα, μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
Περιμένουμε να κρυώσει το σιρόπι και ρίχνουμε τα πρώτα υλικά. Το αφήνουμε για λίγες μέρες.
Κατόπιν, στραγγίζουμε το λικέρ μέσα από ένα τουλπάνι (γάζα μαλακή) και το μεταφέρουμε σε γυάλινο μπουκάλι.
Εάν θέλετε περισσότερο λικέρ, αυξάνετε την πιο πάνω δόση.
Όταν φτιάχνετε κέικ ή μπακλαβά μπορείτε να ρίξετε σταγόνες από το λικέρ αυτό, για να πάρει μυρωδιά το γλυκό σας...
Μπορούμε επίσης να σερβίρουμε το λικέρ μας σε ένα ποτηράκι με μια ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού...
Το σερβίρουμε όμως πάντα πριν το φαγητό με λίγους ξηρούς καρπούς ή μικρά αλμυρά βουτηματάκια, ίσα ίσα για να μας ανοίξει την όρεξη..
Για τα δικά σου λικέρ δεν υπάρχουν λόγια!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή μια πορτοκαλιά ήταν στην αυλή μας...και το πορτοκάλι της φωτογραφίας μου φέρνει παιδικές μοναδικές αγαπημένες μνήμες...σου μεταφέρω το ποίημά μου..
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πορτοκαλιά μου.
Χρόνια η φουντωτή πορτοκαλιά έστεκε,
ζώντας τον παλμό της μέρας.
Τη νύχτα ησύχαζε.
Αβέβηλος τόπος η φυλλωσιά της
όπου η αγάπη έβρισκε μουράγιο.
Τεράστια αγκαλιά.
Των παιδικών μου χρόνων θησαυρός,
έντυνε την άνοιξη μελιτοφόρα νύμφη.
Ανεξίτηλες μνήμες.
Με τ' αστέρια μιλούσε.
Χρόνια αλησμόνητα.
Ανοιγόκλεινε η πόρτα του χαμόσπιτου.
Κάθε πορτοκάλι τους έστελνε μήνυμα.
Μάνα αγαπημένη.
Σοφία Δ. Αγραπίδη